Sıfır Noktasındaki Kadın - Neval El Saddavi



Kitabın Adı: Sıfır Noktasındaki Kadın
Yazarın Adı: Neval El Saddavi
Sayfa Sayısı: 112
Yayınevi: METİS Yayınları
Sıfır Noktası Neresidir?Dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda. Neval El Seddavi, ölüm hücresinde Mısırlı fahişe Firdevs'le konuşuyor. Firdevs'in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, "fahişe" olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz bu yaşam öyküsünde.Sıfır noktası neresidir?

Merhabalar!

O kadar uzun zamandır bloga yazı yazmıyorum ki kendimi çok paslanmış hissediyorum.Ve açıkçası önceden karşınızda ne kadar rahatsam şimdi o kadar gerginim ki anlatamıyorum.Sanki bir mülakata girmişim gibi hissediyorum.Umarım kelimelerimden bu gerginliği anlamaz ve de önceden nasıl hissettiriyorsam size öyle hissettiririm yine.

Öncelikle bu gün blogumun temasına -genellikle okuduğum kitaplara- uymayan bir kitapla karşınızdayım.Bursa Kitap Fuarında çalıştıktan sonra etrafımda okuma zevki daha değişik olan insanlar birikti.Tabii ki de bu durumdan şikayetçi değilim sadece sizin karşınızda neden böyle bir kitaplayım onu açıklamaya çalışıyorum.Ne diyordum,evet bu insanlar sayesinde okuma zevkim değişti.Daha klasiklere, daha "günümüz edebiyatından" uzak eserlere yöneldim.Hala aynı okuma zevkine sahibim tabii ki hala aşk romanlarına ve önceden okuduğum romanlara bayılıyorum.Aslında biliyor musun bunların da önemi yok ben sizi kitapla baş başa bırakayım.Sonra konuşmaya devam ederiz.

Dünya'nın herhangi bir yerinde olduğunuzu ve kadın olduğunuzu düşünün.Dışarıya çıkarken giyiminizle,oturuşunuzla,gülüşünüzle insanlar tarafından yargılanıyorsunuz.Onların dediklerine göre biçimleniyorsunuz.Ne yapıcağınızı hangi işle ilgileneceğinizi ve bazen de nasıl biri olucağınızı onlar belirliyor.
Şimdi de Dünya'nın herhangi bir yerinde değil de Mısır da olduğunuzu ve bir kadın olduğunuzu düşünün.Erkekler ne yapıcağınızı,nasıl davranıcağınızı belirliyor.Hiç bir değeriniz yok.Fahişe değilseniz tabii ki.Fahişeyseniz erkekler size istediğiniz değeri veriyorlar.Sizin yanınızda olmak için birbirlerini eziyorlar.
Bunlar belki de size yabancı olmayan cümlelerdi.Ama bu kitap aslında hem çok yabancı hem de çok tanıdık olan cümlelerle kurulu.Çünkü kitabın kahramanı olan Firdevs gerçekten kitapta anlatılan her şeyi yaşamış.Kendi görmüş,kendi tatmış.Gerçekleri tatmış en acısıyla hem de.

Kitabı okurken Firdevs'ten ve bunları yaşayan kaç kadın olduğundan başka hiç bir şey düşünemedim.Kitabı bitirdikten sonra gerçekten yaşandığını algılamam ise günlerimi aldı.Tüylerim diken diken oldu.Bakış açım değişti.Ne yapacağımı bilemedim.

Demem o ki arada değişik kitaplar okumak kişiliğinizin faydasına.Ben de o dönemlerden birindeyim sanırım.Cassandra Clare okumalarım da tabii ki bitmedi.Ama blogumda tek bir tane Vera görüyordunuz.Artık çok yönlü bir Vera'yım.

Umarım değişikliği sevmişsinizdir ^^ Merak etmeyin çok yazı birikti.Hepsini tek tek girmeye ve blogumu yalnız bırakmamaya çalışıcam.

BİR SONRAKİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!

  Sevgiler,

Vera
Beni buralarda da bulabilirsiniz;


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keşf-i Blogger Etkinliği

Dizi Yorumları : Cunning Single Lady

Dizi Yorumları : Man From The Stars (You Came From Stars)