Genç Werther'in Acıları - Johann Wolfgang Von Goethe | Kitap Yorumu

Genç Werther'in Acıları
Kitabın Adı: Genç Werther'in Acıları 
Orijinal Dil: Die Leiden des Jungen Werthers 
Yazarın Adı: Johann Wolfgang Von Goethe 
Yayınevi: Can Yayınları

Evrensel boyutlara ulaşmış ünüyle, bugün dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri sayılan Goethe, henüz yirmi beş yaşındayken yazdığı Genç Werther’in Acıları’nda, kısa bir süre önce Charlotte adlı genç bir kadınla yaşadığı mutsuz ilişkiden yola çıkmıştı. Edebiyat dünyasına, karşılıksız aşk acısıyla intihara sürüklenen “romantik kahraman”ı armağan eden bu büyüleyici mektup-roman, şiirselliği ve yaşama tutkulu bakışıyla okurları mıknatıs gibi kendine çekmişti. Almanya’da dönemin gençliğini etkisi altına alan romanın, birçok kişinin intiharına neden olduğu, Werther’in giydiği mavi frak, sarı yelek ve çizmelerin o yıllarda moda haline geldiği, Napoléon’un bile kitabı sürekli yanında taşıdığı söylenir.
Son derece duyarlı ve tutkulu bir genç ressam olan Werther’in düşsel dostu Wilhelm’e yazdığı mektuplardan oluşan Genç Wer­ther’in Acıları, edebiyatta akılcılığın yerini alan duygusallığın bir başyapıtıdır.

MERHABALAR!

  Bu gün sizlerle yorumunu paylaşacağım kitabın hakkını ne kadar verebilirim bilemiyorum. Bu nedenle de gergin olmamı, yorumu yazarken sıkça kelimelerimi, cümlelerimi düzelttiğimi tahmin edebilirsiniz. Eğer yorumum, düşüncelerim hoşuna gitmezse sizin düşüncelerinizi de duymaktan memnun olurum o yüzden de yazımı okumayı bitirdiğiniz de aşağıya yorum olarak düşüncelerinizi bırakırsanız sevinirim.

  Evet gelelim kitabımıza, Genç Werther'ın Acıları bizim kısaca bildiğimiz Goethe tarafından 18.yy (1774) da  yazılmış mektup, roman türünde ve romantizm akımına mensup kitabımız. Zaten bu cümleyi duyduğunuzda etkilenmeden duramıyorsunuz. Çünkü 18.yy da yazılmış bir kitap ve o zamanlarda Almanya da türünün ilk örneği olan bir kitap nasıl olurda kişiyi etkilemez? İnanın ben de bu şekilde düşündüm ve kitabı okumamın ardından zaman geçtikçe kitapla ilgili duygularımın aslında yazarın istediği tarzda olduğuna karar kıldım. Bunun sebebi ise kitaptaki Werther aşkıyla ilgili acı çektiğinde, depresyona girdiğinde benim aslında bir şeyler hissetmiyormuş gibi görünmem fakat kitabı okurken benim de aşırı mutsuz, depresif hissetmemdi. Maalesef ki kitabı okurken bu duyguları anlamadım ve kitabı bitirdiğim de düşüncelerim "nasıl okudum ben bu kitabı, hiçte güzel değildi bana tek hissettirdiği mutsuzluk oldu!" idi. Bazı düşünceleri ve duyguları anlamak, özümsemek için o duyguları kelimelere dökmek gerekiyor. Kelimelere dökmediğinizde içinizde kalıyor ve o hisleri özümsemeden yok etmiş oluyorsunuz. Bana göre de Werther'ın yaşadıkları bu yöndeydi. Aşkını hayali arkadaşı Wilhem'e anlattıkça, mektup yazdıkça daha da karamsarlaştı, daha da üzüldü ve aşkı daha da alevlendi. Ayrıca Lotte'yi görmek, onunla vakit geçirmek ve bilakis ondan uzak durmak da onda aynı etkileri yaşattı.

  Aynı zamanda kitapla ilgili düşüncelerimi de ifade etmekte zorlandığımı da belirtmeliyim. Ne denli açıklamaya çalışırsam, düşüncelerimi aktarmaya çalışırsam çalışayım tıkanıyorum. En başta bu yorumu yazmadan önce gerçekten tek düşüncem "kimsenin bu kitabı okumaması gerektiği" idi.Ama sonradan yorumu yazmaya başladığımda anladım ne kadar değerli olduğunu. Bu tarz kitapların, özellikle klasik diye tabir edebileceğimiz, milyonlarca insanın farklı zaman dilimlerinde okuduğu ve etkilendiği kitapları anlamak zor olabiliyor. Benim yaşadıklarımın da bu duygulardan, düşüncelerden ibaret olduğunu anlamam biraz geç oldu. 

  Sonuç olarak ilk okuduğumda ve kitabı ilk bitirdiğimde kesinlikle buraya gelip sizinle bir yorum paylaşacağımı düşünmüyordum. Yorumu bırakın kitapla ilgili konuşmak bile istemiyordum fakat dediğim gibi zaman ilerledikçe ve üzerinde düşündükçe kesinlikle fikirlerim değişti, gelişti. Bu sebeple de eğer okumak istiyorsanız buyurun okuyun ama dikkatli olun. Çünkü siz de benim gibi ilk okuduğunuzda Werther'dan da çektiği acılardan da, düşüncelerinden de uzak durmak isteyeceksiniz.

BİR SONRAKİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!

  Sevgiler,
Ecrin
Beni buralarda da bulabilirsiniz;
Youtube Kanalım (YENİ VİDEO VAR!)

Yorumlar

  1. Güzel bir tanıtım olmuş çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yıllar önce daha yirmili yaşlara girmeden önce ilk okuduğum klasiklerdendi. Tekrar okumayı düşündüğüm bir kitap. Binlerce genci etkilediği gibi beni de çok etkilemiş ve sarsmıştı.
    Klasikler insanı bazen okurken bazen de okuduktan çok sonra etkiliyor. Ama mutlaka etkiliyor. Bazen ilk okumada, bazen ikinci okumada ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi yirmili yaşlarımın başında okumuş oldum. Belki de ileride tekrar okuduğumda farklı düşüncelere sahip olacağım. Dediğiniz gibi etkiliyorlar, sadece ne zaman etkileyecekleri belli olmuyor.

      Sil
  3. Ben de kitabı okurken etkilenmiştim ama sonrasında etkisi çok uzun sürmedi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, klasik kitapların okuyucuya öyle bir etkisi var. Demek ki çok kalbinize işlememiş :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keşf-i Blogger Etkinliği

Dizi Yorumları : Cunning Single Lady

Dizi Yorumları : Man From The Stars (You Came From Stars)