Sineklerin Tanrısı - William Godding | Kitap Yorumu

13580479

Kitabın Adı: Sineklerin Tanrısı
Orijinal Dil: Lord of the Flies 
Yazarın Adı: William Godding 
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları 

Sineklerin Tanrısı, günümüzde bir atom savaşı sırasında, ıssız bir adaya düşen bir avuç okul çocuğunun, geldikleri dünyanın bütün uygar törelerinden uzaklaşarak, insan yaradılışının temelindeki korkunç bir gerçeği ortaya koymalarını dile getirir. Konusu, R.M. Ballantyne'ın Mercan Adası gibi eşsiz bir mercan adasının cenneti andıran ortamında başlayan bu roman, çağdaş toplumlardaki çöküntünün, insan yaradılışındaki köklerini gözönüne sermek amacıyla Mercan Adası'ndaki duygusal iyimserlikten apayrı bir yönde gelişir. Uygar insanın yüreğinde gizlenen karanlığı deşerken Sineklerin Tanrısı; daha çok Conrad'ın kısa romanı Karanlığın Yüreği'ni andırır. Golding'in romanındaki çocuklar da başlangıçta tıpkı Kurtz gibi, uygar toplumun baskılarından uzak bir örnek düzen kurmak isterlerken, gitgide hayvanlaşır, korkunç bir kişiliğe bürünürler. Bu yönüyle Sineklerin Tanrısı'nın Mercan Adası ile öbür ıssız ada serüvenlerinden ayrıldığı en önemli nokta, ıssız ada yaşamının çetin güçlüklerini ya da mutluluğunu anlatmaktan daha çok, bir insanlık durumunu, kişiler arasındaki çatışma aracılığıyla ortaya koymaya çalışmasıdır.

MERHABALAR!
   Ya da merhabalar çocuklar mı demeliyim? Siz de benim gibi bir ruha girince -bu genellikle bir kitap karakteri yahut dizi,film karakteri ruhu oluyor- sadece o ruha uygun mu davranıyorsunuz? Resmen adaya uygun Domuzcuk'la konuşuyormuşum gibi ya da yüzünde leke olan çocukla konuşuyormuşum gibi bu yorumu yazasım var.Ama o zaman da eğer kitabı okumamışsanız beni anlamama olasılığınız çoook yüksek,hatta direkt anlamazsınız.Bu sebeple de sizinle ilk kitabın konusunu paylaşmalıyım sanırım.

  Kendinizi hazırlayın çünkü sizi bekleyen bu kitap; Sineklerin Tanrısı,benliğinizi delip geçecek.En azından bana olan etki öyleydi.Sonuçta kitabı okumamın üzerinden yaklaşık iki buçuk ay geçti ve düşündüğümde hala güncel etkisini koruyor.

   Kitabın konusundan kısacık bahsetmek gerekirse atom savaşından uzaklaşmaları için toplanmış bir grup çocuğun uçağının bir adada düşmesini ve de bu çocukların hiçbir yetişkin olmadan,kendi başlarına adada geçirdikleri zamanı konu alıyor.
 William Godding kitabın içerisindeki karakterlere neredeyse hiç karakteristik özellik yüklememiş.Karakterler yaptıklarıyla ve de düşünceleriyle var olmuşlar.Sineklerin Tanrısı'nda tek dikkat çekici nokta bu da değil,çocukların kendi içlerinde ve gruplara ayrıldıklarında yaşadıkları çatışmalar benim daha çok ilgimi çekti.Yazarın her karakterin kişilik özelliği olarak yansıtılmamasına fakat yine de insanoğlunun hırslarını okuyucuya tam olarak aktarabilmesi de dikkate değer.

  Tüm bunlar dışında Sineklerin Tanrısı'na dönüp baktığımda,tekrar tekrar düşündüğümde tüylerim diken diken oluyor.Gerçekten ben de bir adaya o şekilde yanımda başka insanlarla düşsem ve kurtulma şansım yok gibi düşünsem ne olacak merak ediyorum.Hatta bu soruyu size de yöneltmek isterim.Siz ne yapardınız? Sineklerin Tanrısı'nda olduğu gibi o çocuklar gibi mi kararlar alırdınız,yönetirdiniz etrafınızdakileri? Ne yapardınız,sahiden? 

BİR SONRAKİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!

  Sevgiler,
Ecrin
Beni buralarda da bulabilirsiniz;

Yorumlar

  1. Ben çok denedim ama okuyamadım

    YanıtlaSil
  2. Adi kapağı ve konusu ilginç olan kitabı beğendim tavsiye ve değerlendirme için editöre tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. İlkin filmini izlemiştim. okumak için aldım ancak henüz okumadıklarımdan..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keşf-i Blogger Etkinliği

Dizi Yorumları : Cunning Single Lady

Dizi Yorumları : Man From The Stars (You Came From Stars)